Robben Island

Utforska Sydafrikas rika arv som förkroppsligas i Robben Islands mångfacetterade historia.

Sydafrika förändrades både tack vare yttre påtryckningar och en inre vilja hos främst svarta ledare. Under 400 år var Robben Island en plats där de styrande sände sina politiska kritiker. Ön ligger bara 12 kilometer från Kapstaden i Sydafrika. Där hölls både kriminella och politiska fångar fängslade under omänskliga förhållanden. Idag guidas man av tidigare fångar som berättar hur det var att leva där.

Förutom Nelson Mandelas cell får man som besökare bekanta sig med öns historia, byggnader och fångarnas krav på mänsklig behandling. För många fångar blev fängelsetiden deras universitet, utbildade som de blev av många av landets främsta akademiker som också satt fängslade. Undervisningen skedde ofta på den gemensamma toaletten invid stenbrottet dit inga fångvaktare ville komma. Robben Island är en symbol för mänsklig grymhet såväl som mänsklig överlevnad. Överlevnadskraften fick man ur gemenskapen och det andliga arv man var en del av.

De som betraktades som politiska bråkstakar och som icke önskvärda sändes till ön för att hållas i fångenskap, isolering, arbete och i exil. Nelson Mandela föddes 1918. Han var oppositionell mot det rasistiska systemet i Sydafrika och var känd som Svarta Nejlikan under 1960-talet. 1962 satt han fängslad på Robben Island för första gången. 1964 dömdes han till livstid för sabotage och konspiration mot staten. Han fick stanna på ön till 1982. Därefter satt han i fängsligt förvar på fastlandet till 1990. 1994 hölls val i Sydafrika och Nelson Mandela blev den första svarta presidenten för Sydafrika. Robben Island är nu ett monument över mänskligt motstånd mot ondskans krafter. En triumf över anti-rasism, fördomar och intolerans. En triumf för det nya Sydafrika över det gamla.

Färjan till Robben Island avgår från hamnen i V&A Waterfront.

Webbplats Robben Island: www.robben-island.org.za