Reseinformation / FAQ

Här har vi samlat några av de vanligaste frågorna om att resa till Kapstaden och saker som kan vara viktiga att veta under din semester.

Inför resan

Nej. För svenska medborgare behövs inget visum för resor under 90 dagar. När ni anländer får ni ett 90 dagars turistvisum

Passet ska vara maskinläsbart och ska vara giltigt 6 månader efter hemresedatumet. Passet ska ha minst två tomma sidor för stämplar.

Malaria i Sydafrika är endemisk men förekommer sällan. Många av de länder som gränsar till Sydafrika klassas som högriskområden för malaria och eftersom Sydafrika gränsar till dessa räknas det som lågriskområde. I Sydafrika gäller detta Mpumalanga, Krugerparken och delar av KwaZulu-Natal som lågriskområden.

Vi ger inte rekommendationer gällande vaccinering. Vi rekommenderar att ni pratar med er läkare eller vaccinationsklinik om vad som gäller innan avresa. Ska ni på safari kan ni prata med sjukvårdspersonal på plats i Kapstaden om vad som gäller för malaria.

Flera av de mest välkända flygbolagen reser till Kapstaden från Sverige såsom KLM, Turkish Airlines, Ethiopian Airlines, Lufthansa, Air France, South African Airways och Qatar Airways för att nämna några.

Kapstadens flygplats eller Cape Town International Airport är Sydafrikas nästa största och Afrikas tredje mest trafikerade. Flygplatsen är belägen 22 km öster om Kapstaden och har flygplatskoden CPT.  Du kan ta dig från flygplatsen till centrala Kapstaden med taxi, MyCiti bus, hyrbil eller Uber som vi tycker är det smidigaste sättet. En Uber från Cape Town International Airport till centrala Kapstaden kostar ca 150 rand vilket motsvarar cirka 70-80 SEK.

Absolut! På flygplatsen finns flera välkända biluthyrare som Hertz, Avis, Europcar, Bidvest och Thrifty.

Under resan

För restaurangbesök, barer och kafeer ska ni ge minst 10% i dricks

Absolut! Kranvattnet i Kapstaden är fullt drickbart

Ja. De flesta ställena tar emot Mastercard och VISA. Men det är alltid bra att ha lite kontanter för att betala exempelvis för parkering.

I Kapstaden finns mängder med trevliga restauranger och på er semester här kan ni verkligen unna er att dricka och äta gott eftersom kostnadsläget är mycket billigare här än hemma. Ungefär halva kostnaden för en måltid jämfört med Sverige. En vinprovning kostar vanligtvis mellan 50-80 ZAR.

Uber är billigt och vi själva åker oftast uber om vi inte kör själva. Det finns även kommunaltrafik i form av MyCiTi bussar. En Uber från Cape Town International Airport till centrala Kapstaden kostar ca 150 rand vilket motsvarar cirka 70-80 SEK.

Ja det är säkert att köra bil i Sydafrika. Kom ihåg att det är vänstertrafik som gäller. Vi rekommenderar er gärna om vilka vägar som är bäst att åka när ni är i och ska Kapstaden med omnejd.

Självklart! Kapstaden är en utmärkt destination för dig som reser med barn. Det finns mängder med saker att se och göra med barn i Kapstaden. Framförallt spännande djur och naturliv.

I Sydafrika är stickproppen och uttagen av typ D, M och N. Standardspänningen är 230 V och standardfrekvensen är 50 Hz och du kan använda din dator och ladda mobilen som vanligt. De flesta hotell brukar ha omvandlare som ni kan använda som matchar de svenska kontakterna men det kan vara bra att ha med en på resan eller köpa på plats.

Frågor och fakta om Kapstaden & Sydafrika

Under vinterhalvåret i Sverige ligger Kapstaden 1 timma före. 

Valutan heter sydafrikanska rand (ZAR)

Det finns hela 11 officiella språk i Sydafrika: Zulu, Xhosa, Afrikaans, Pedi, Engelska, Tswana, Sotho, Tsonga, Swati, Venda, Ndebele. Det vanligaste bland lokalbefolkningen i Kapstaden är Afrikaans, Engelska och Xhosa.

Som ni kanske vet är säsongerna omvända i Sydafrika. På det svenska vinterhalvåret är det sommar här nere och det är högsäsong mellan november till februari-mars. Kapstaden har ett medelhavsklimat med varma torra somrar och kalla regniga vintrar. Den varmaste månaden är februari med en medeltemperatur om ca 22.5°C och den kallaste juni med en medeltemperatur om 12.5°C. Den soligaste månaden är januari och den genomsnittliga årliga mängden soltimmar i Kapstaden är 3100 timmar. Det solrika och varierande klimatet betyder, att Sydafrika är ett nöje att besöka året runt.

Ja! Kom ihåg att be om momskvitton (VAT receipt) på saker som ska med hem till Sverige. På Cape Town International Airport visar man kvittona i taxfreekontrollen och får tillbaka 14% i den valuta man önskar.