De 7 bästa stränderna i Kapstaden

Kapstaden är välsignad med många fantastiska stränder. Här är ett urval av våra lokala favoriter.

Kapstaden och Kaphalvön har två glittrande kustlinjer med vykortsliknande stränder – allt från lugna skyddade och hemliga vikar till livliga surfstränder och världsberömda turistmål. Några har kaféer och restauranger i närheten och de flesta ligger bara 10-15 minuter från Kapstadens centrum.  Med alla dessa glittrande gyllene stränder som erbjuds finns det något för alla oavsett om du är ute efter surrande strandbarer, avskilda vikar, säkra badstränder eller en romantisk plats för en picknick i solnedgången. Här är Kapstadens bästa stränder för dig som vill simma, surfa eller bara vill koppla av i solen.

clifton beach By kyle cut media from unsplash

Clifton Beach 1-4

Clifton är indelad i 4 stränder och anses vara bland de bästa i Kapstaden. Stränderna som ligger i en av Kapstadens mest välbärgade och eftertraktade förorter är en favorit bland både turister som lokalbefolkningen. De fyra vikarna med mjuk vit sand och magiskt havsblått vatten ligger endast 10 minuter från centrala Kapstaden. De fyra vikarna är åtskilda av stenblock som skyddar mot den ibland oroliga sydostliga vinden och stränderna är perfekta för lata dagar i solen under varma härliga sommardagar. Varje strand har sin egen personlighet som lockar olika grupper av människor i alla åldrar.

  • Clifton 1 är den hundvänliga stranden och en favorit bland lokalbor och turister som bor i de intilliggande lyxlägenheterna. Här är även strömmen tillräckligt stark för den som vill testa på lite surfing eller bodyboarding
  • Clifton 2 är en liten bit av himlen och attraherar en yngre avslappnad publik som vill spela volleyboll, strandtennis eller frisbee. 
  • Clifton 3 är kanske mest känd som en populär mötesplats för homosexuella män men är självklart öppen för alla. Här är stämningen alltid livlig och glad och inte lika trång som sin intilliggande granne. Den avskilda viken ger bra väderförhållanden och är perfekt för dig som vill jobba på din bränna. 
  • Clifton 4 är den största och mest populära stranden. Hit kommer barnfamiljer, turister och trendiga lokalbor för att umgås tillsammans och för att njuta på en strand med fantastisk semesteratmosfär. Clifton 4 erhåller dessutom blå flagg som är ett ett internationellt pris som ges till stränder som är rena, säkra, erbjuder fantastiska bekvämligheter och genomför miljömedvetna initiativ.

Tips: på varma ljumma sommarkvällar är Cliftons stränder perfekt för en mysig picknick i solnedgången. Under högsäsongen är Clifton extremt populärt och det finns dåligt med parkering i närheten av stränderna så vi rekommenderar att ni tar en Uber till Clifton. 

camps bay beach i kapstaden

Camps Bay Beach

I närheten av Clifton ligger Camps Bay med sin gyllene sandstrand kantad av palmer och inramad av de vackra 12 apostlarna som är en del av Table Mountain. Stranden i Camps Bay är en av Kapstadens mest kända och hit flockas lokalbor och turister på varma sommardagar för att njuta av solen, spela strandtennis eller volleyboll. 

Mitt emot stranden ligger huvudgatan i Camps Bay och här breder sig trendiga restauranger, barer och kaféer ut sig likt ett pärlband. På varma sommarkvällar kan ni ta del av en underbar avslappnad medelhavsatmosfär. Slå er ner, njut av något gott att äta och dricka och ta in den vackra solnedgången. 

Tips: under högsäsongen kan Camps Bay bli lite hektisk. 1.5 kilometer från Camps Bay hittar ni Beta Beach som är en av lokalbornas bäst bevarade hemligheter.

vy över beta beach och lions head by Marcreation from unsplash

Beta Beach

Cirka 1.5 kilometer från Camps Bay i Bakoven ligger en av Kapstadens bäst bevarade hemligheter, nämligen vackra Beta Beach. Den vita sandstranden med sitt kristallblåa vatten är omringat av massiva stenblock och mysiga bungalows. Beta Beach bjuder på enastående vyer av de 12 apostlarna och Lions Head och den exklusiva lilla stranden är mycket lugnare än sina grannar Clifton och Camps Bay. Den exklusiva lilla stranden ligger precis vid privata boenden och här värnar man om de boendes privatliv och stranden är bäst för paret eller singeln som vill läsa en bra bok och jobba på brännan. 

Tips: stranden är väldigt liten så se till att vara där tidigt för att vara säker på att du får en avskild plats.

llandudno beach by Louis Smit from Unsplash

Llandudno

Cirka 20 minuter söder om Kapstaden på väg till Hout Bay och natursköna Chapmans Peak ligger förorten och stranden Llandudno. Stranden som inte är så välkänd bland turister är en klar favorit bland lokalbefolkningen – vilket kanske inte så konstigt eftersom stranden är helt klart spektakulär med gyllene sand, turkosa vatten och sin grönskande omgivning. Du når stranden genom en smal slingrande väg och här hittar du barn som bygger sandslott, vänner som spelar strandtennis, glada hundar, paret som njuter av en romantisk picknick i solnedgången och en och en annan surfare tar sig an vågor. 

Tips: i Llandudno finns inga finns inga butiker så packa en picknick.

boulders beach by Casey Allen from Unsplash

Boulders Beach

Utanför Simon’s Town hittar ni Boulders Beach som är ett måste på er semester i Kapstaden. Stranden med sin mjuka sand och något varmare vatten eftersom den ligger vid False Bay kusten har en unik twist. Boulders Beach är hem åt en koloni av hotade afrikanska åsnepingviner. Dessa kostymklädda och älskvärda små pingviner är en underhållande syn att se. Pingvinerna har blivit kändisar och satt Boulders Beach på kartan som en av de mest populära turistattraktionerna utanför Kapstaden. Boulders Beach ligger cirka 40 kilometer söder om Kapstaden, strax bortom marinbasen i pittoreska Simon’s Town, vilket gör det till ett utmärkt stopp på vägen till eller från Cape Point Nature Reserve.

Tips: besök www.sanparks.org för mer information om Boulders Beach

muizenberg beach By quaid lagan from unsplash

Muizenberg Beach

Muizenberg är surfarnas paradis! Om du har planerat att ta surflektioner när du är här på semester är Muizenberg the place to go. I Muizenberg finns flera lokala företag som erbjuder surflektioner och uthyrning av bräda samt våtdräkt. Muizenberg är den ultimata familjevänliga stranden med blå flagg, lite varmare vatten och sina pittoreska färgglada små trähus. Stranden är omåttligt populär bland familjer, surfare och hundägare. 

Tips: passa på att ta en surflektion och ge dig ut på vågorna.

fish hoek beach by Taariq-hendricks from unsplash

Fish Hoek Beach

Stranden i Fish Hoek är ytterligare en populär badstrand bland barnfamiljer utanför Kapstaden. Stranden är perfekt för en picknick i solnedgången, härliga dopp i lite varmare vatten, promenader med hunden, vattensporter och surfing. Stranden ligger vid den livliga huvudgatan i Fish Hoek som har gott om restauranger och trevliga butiker. På stranden finns både livräddare och sharkspotters. 

Tips: ta med hela familjen för en härlig dag tillsammans på denna gyllene strand