Godahoppsudden
Myter, historia och ett rikt djur- och naturliv på Afrikas sydvästligaste udde.
Godahoppsudden är Afrikas sydvästligaste punkt, belägen i Sydafrika inte långt från Kapstaden. Godahoppsudden har länge missupfattats som Afrikas sydligaste punkt men vilket i själva fallet är Cape Agulhas som ligger ca 200 km öster om Godahoppsudden. Vid Cape Agulhas möter den kalla Benguelaströmmen den varmare Agulhasströmmen och denna udde anses just som gränspunkten mellan Atlanten och Indiska Oceanen.
The Cape Peninsula eller Kaphalvön som det heter på svenska är numera naturreservat där det bland annat finns närgångna apor, zebror, antiloper, hjort samt struts och ett stort antal andra fåglar som albatross och svart örn. Det finns sju märkta vandringsleder genom reservatet. Föredrar man mountainbike finns det en 20 kilometer väg som är tillåten. Med bil kommer man också till en hel del olika platser bland annat stränder, vikar och utsiktsplatser. Men udden är inte särskilt exploaterad med restauranger, hotell eller andra turistanläggningar. Man tar ut en entréavgift till reservatet med udden, både för personer och fordon. Reservatet är öppet dagligen.
Det är uddens spets Cape Point som erbjuder områdets mest dramatiska landskap med klippor som stupar 300 meter ner i havet. En bra utkikspunkt är det gamla fyrtornet, byggt 1857. Ha kikare med och försök få syn på säl, val, delfin och andra om lever i vattnen utanför. Från Cape Point kan man vid klart väder se enda över till Cape Hangklip på andra sidan False Bay, ”den falska viken” kallad så därför att det i sjöfaratens begynnelse hände att man förväxlade False Bay med Table Bay där Kapstadens hamn ligger.
Godahoppsuddens historia & Den Flygande Holländaren
Godahoppsudden rundades första gången av den portugisiske sjöfararen Bartolomeo Diaz 1488. Dias gav udden namnet ”Stormarnas udde”, men av marknadsföringsskäl byttes detta namn ut mot Godahoppsudden av den portugisiske kungen Johan II. Holländske handelsresanden Jan van Riebeeck grundade 6 april 1652 Kapstaden strax norr om Godahoppsudden, såsom en bunkringshamn för Holländska Östindiska Kompaniet. Den tidigare obefolkade kapprovinsen koloniserades sedan av Holland.
Godahoppsudden förknippas också med en annan sjöfararmyt, den om Flygande Holländaren, det olycksbådande spökskeppet vars kapten är dömd att i evig tid flacka runt på haven utan att nå hamn. En version är att det var en 1600-talskapten vid namn Hendrik van der Decken som en gång ska ha svurit att runda Godahoppsudden även om det så skulle ta honom till domedagen. Sen dess har i alla fall många sagt att de sett spökskeppet just vid udden, bland dem en ung brittisk sjöofficer 1880 som långt senare blev brittisk kung under namnet George V. Men många är de fartyg som faktiskt lidit skeppsbrott och gått under i de farliga vattnen runt ”stormarnas udde”.
Det går flera olika vägar över Kaphalvön mellan Kapstaden och Godahoppsudden, och turen till the Cape of Good Hope är en intressant heldagstur. Avståndet mellan Kapstaden och udden är cirka 60-80 kilometer beroende på vilken väg man väljer att åka.
Webbplats: www.capepoint.co.za