Vindistrikten

Sydafrikas Vindistrikt

Vingårdar

Vingårdar

Området runt städerna Stellenbosch och Franschhoek, ungefär 6-10 mil in i landet österut från Kapstaden är mycket naturskönt och kulturhistoriskt intressant, men framförallt den sydafrikanska vinodlingens högborg.

Stellenbosch och Franschhoek vindistrikt i Sydafrika
Groot Constantia vingård i Sydafrika

Groot Constantia

Groot Constantia är landets äldsta vingård grundad 1685 av holländaren Simon van der Stel, guvernören som startade koloniseringen av det sydafrikanska inlandet. I början på 1800-talet var Constantiavinerna favoritdrycken vid många europeiska furstehus. I dag har Constantia sedan länge passerats av vindistriken Stellenbosch, Paarl och Franschhoek. Men gården lever högt på sina fina gamla byggnader och närheten till Kapstaden. 

karta över sydafrikas vindistrikt

I samband med introduktionen av kvalitetsklassificeringen “Wine of Origin System” 1973, blev Sydafrikas vingårdar indelade i 6 officiella regioner, 11 distrikt, 42 underdistrikt (wards) och estates, d v s enskilda vingårdar. Sydafrikas vingårdar återfinns till stor del i Västra Cape nära kusten, men vin produceras även i de torrare norra och östliga regionerna. Det är vid Lilla Karoo, Olifants River Valley samt den lägre Orange River. Det är stora klimatskillnader mellan dessa regioner vilket påverkar vinodlingstekniken och de vinstilar som produceras i varje region.

Karta över Sydafrikas vindistrikt
Stellenbosch och Franschhoek vindistrikt i Sydafrika

klimat kaphalvön

De traditionella regionerna på Kaphalvön och regionerna runtomkring har ett Medelhavsklimat med varma torra somrar och rikliga vinterregn. Det gör att behovet av bevattning minskar. Härifrån, i en nordöstlig riktning mot Lilla Karoo, blir klimatet stegvis torrare och varmare, med större skillnader mellan sommar- och vintertemperaturer. Regn faller ibland även under sommarmånaderna.