Mfuwe Lodge Elefanter i Zambia

Mfuwe Lodge Elefanter

i Zambia

Elefanterna marscherar genom hotellets lobby efter det att det byggdes på deras vandrings spår!

Detta är INTE från Sydafrika, men det är trevlig information – Missa inte videon längst ner på sidan! Mfuwe Lodge i Zambia råkar ha byggts intill en mango lund som en familj elefanter alltid besöker när frukten mognar. När de återvände ett år och fann lyxboende i vägen, då gick dom helt enkelt igenom lobbyn för att nå sin älskade mango lund. Djuren kommer i par. Personal och besökare har vant sig vid elefanternas improviserade promenader genom lobbyn. Nu kommer familjegruppen, under ledning av matriark Wonky Tusk, tillbaka varje november och stannar i fyra till sex veckor för att frossa på mangos – upp till fyra gånger om dagen. 

Andy Hogg, 44, lodgens direktör, har bott i South Luangwa National Park sedan 1982. Men under alla sina år att hantera vilda djur har han aldrig har sett en sådan intim interaktion mellan människor och vilda djur. “Det här är den enda platsen i världen där elefanterna fritt kan komma så nära människor”, säger Andy. “Elefanterna börjar komma igenom baslägret i slutet av november varje år för att äta mogna mango från våra träd.”

Mfuwe Lodge Elefanter
Mfuwe Lodge Elefanter

Elefanthjorden på 10 elefanter lever i den 5.000 kvadratkilometer stora nationalparken, och leds till lodgen varje dag av Wonky Tusk. Hotellet byggdes direkt i vägen för elefanternas väg till en av sina favoriträtter… Mango. “Det mest intressanta med dessa vilda djur”, förklarar Andy, “är att detta är den enda hjord som kommer igenom, och dom kommer och går som dom vill.

Mfuwe Lodge Elefanter
Mfuwe Lodge Elefanter

Mfuwe Lodge består av sju läger och baslägret där elefanterna går igenom. De 150 anställa, och ledningen av lodgen rapporterar att det inte har förekommit några incidenter med de vilda elefanterna hittills. “Elefanterna kan komma rimligt nära till personalen, som ni kan se på bilderna av elefanterna nära receptionen,” förklarar Andy. “Men vi tillåter inte gästerna att komma för nära.”

Mfuwe Lodge Elefanter
Mfuwe Lodge Elefanter

“Gästerna kan stå i lobbyn, men bara så länge det finns en barriär mellan elefanter och gäster,” tillade han. “Elefanterna är inte aggressiva, men man ska inte fresta dom. Det är elefanternas val att vara här och de har kommit hit de senaste tio åren. Det finns andra vilda mangoträd i närheten, men dom föredrar våra. Lodgen var omedvetet byggd på “deras väg”,” säger Andy,” så vi hade ingen aning om dom skulle komma. Det var inte ett design fel, vi visste bara inte. Lodgen byggdes och elefanterna började gå rakt igenom lobbyn.”

“Vi håller folk på säkert avstånd, men låter dom tillräckligt nära för att se vad som pågår. Det är fortfarande vilda och farliga djur, så det måste finnas tillräckligt med tid för människor att komma undan. ”Lodgen ligger i ett idyllisk nationellt parklandskap. Naturligtvis blir lodgen mer upptagen av både elefanter och gäster under november.” Vi tycker att vi får fler människor som besöker oss under elefant migrationen på grund av den unika upplevelsen av att vara så nära vilda djur i en ovanlig miljö”, säger Andy. “Men som sagt det är ett helt naturligt fenomen, att elefanterna kommer hit av sig själva. Det är verkligen en sällsynt men magnifik syn.”