Livet i Khayelitsha

En titt på livet i en av Sydafrikas största kåkstäder

Historien om Khayelitsha

I början av 1980-talet så beslöt apartheid-regeringen att flytta alla "legala" svarta människor från befintliga kåkstäder till en ny kåkstad. Regeringen klassificerade människor som lagliga om de hade bott i området i tio år. Den nya kåkstaden heter Khayelitsha som betyder "Nytt hem".   

Samtidigt planerade regeringen att flytta alla illegala människor till Transkei, ett hemland som skapats i den östra delen av landet. Folk som bodde i befintliga kåkstäder nära Kapstaden var emot detta drag.   En av ledarna i samhället sade att de var tvungna att döda dem först sedan föra kropparna till Khayelitsha, eftersom det var det enda sättet de skulle flytta dit. Strider bröt ut i kåkstäderna mellan regeringen och folket som bodde där. Striderna orsakade folk att flytta till Khayelitsha, säger de tvingats att flytta till Khayelitsha på grund av våldet och att flytta till Khayelitsha inte var deras avsikt. Det var precis vad regeringen ville att de skulle göra.   

1990 uppskattades befolkningen i Khayelitsha till 450.000 och arbetslösa till 80%. Cirka 14% bodde i små hus, 54 procent i service kåkstäder, och 32 procent i unserviced sådana. Knappast någon hade elektricitet och flesta fick hämta vatten från kranar i området. Social kontroll blev i stort oförändrad genom inofficiella, ej populära valda nämnder. Idag är Khayelitsha hem till en halv miljon människor.   

Det finns många olika typer av hus i Khayelitsha. Några är permanenta eftersom de är byggda av tegel och andra byggs från bitar av plåt och trä.   De flesta människor som lever i Khayelitsha lever i informella hus som kallas "imikhukhu". Dessa hus är inte särskilt bekväma, dom läcker när det regnar, är varma under dagen och kalla på natten. Ett stort problem med kåkstäder är de byggs mycket nära varandra och att bränder sprids mycket snabbt genom ett område. Även om vissa "imikhukhu" får el, så använder de flesta människor fortfarande fotogen och vedspisar, och ljus som belysning.   

Den nya regeringen har börjat genomföra ett bostadsprogram. Fler Khayelitsha-bor har nu riktiga hus - se bildspel. Även om dessa hus är små (två rum) så läcker de inte och kan byggas ut.

 • art_1
 • art_2
 • byggmaterial
 • daghem
 • hair_salon
 • kakstadshus
 • nya_hus
 • sheep
 • store
 • taxis
 • Upenisi
 • zoros_barber_shop

Köpa mat Det finns inga livsmedelsbutiker i Khayelitsha. Folk köper sin mat och andra förnödenheter från små butiker som kallas Spaza butiker. Dessa butiker ger ett betydande bidrag till Khayelitsha entreprenörers tillväxt.

Att köpa frukt och grönsaker Bildspelet visar exempel på där folk handlar i en Khayelitsha butik. Frukt och grönsaker är ofta inte färska och kostar mer än i snabbköp. Spaza butiker är också ohygeniska eftersom de inte kontrolleras av hälso-förordningar.

Kött butik Fattiga människor äter vissa delar från fårens mage eller en ko mage. Efter att ha dödat djuret, tvättas tarmarna noga innan de tillagas. De kallar den här typen av kött "upenisi" - se bildspel. Dom äter också fårhuvuden. Ett kokt huvudet kallas "smiley". Håret tas bort genom att lägga huvudet på en öppen eld. Efter det tvättas dom och kokas sedan i stora tunnor och skärs i halvor och säljs. Bildspelet visar ett fårhuvud som tillagats.

Kreativitet Khayelitshas Konstnärer designar och gör bl a smycken som sitt leverne. Bildspelet visar en av konstnärernas arbeten. Han skulpturer olika djur med murbruk.

Att få håret fixat Barberare omvandlar nedlagda transportcontainers till barberarsalonger och hårsalonger. Containrarna ger en billig säker plats för den som vill arbeta. Ägarna drar också in elektricitet till containrarna. Som marknadsföring målar dom olika frisyrer på ytterväggarna. Dom har moderna utrustningar såsom hårtorkar, kammar och varma borstar i sina salonger. De har också hoar med varmt vatten för att tvätta håret i. Township frisersalonger är väl stödda av Khayelitsha-borna som anser att de levererar en bra service.

Ta sig fram Eftersom det finns mycket få arbetstillfällen och formella butiker i Khayelitsha så måste folk åka till Kapstadens förorter för arbete och affärer. De använder då taxibilar, bussar och tåg för att resa.

Att resa med tåg Att åka tåg är inte säkert eftersom tjuvar ofta stjäl från resenärerna. De kommer till tågen med vapen och stora knivar och vittjar alla på tåget. Dom tar deras smycken, plånböcker och ibland även deras kläder. Resenärer som vägrar att ge dem sina smycken riskerar att bli knivhuggna. Kvinnor gömmer sina pengar i sina BHn, men tjuvarna vet om detta så dom gömmer i sina trosor i stället genom att lägga det i toalett papper som dom viker ihop och lägger det sedan i sina trosor.

Åka taxi Att åka taxi är också farligt eftersom taxichaufförerna bråkar en hel del. Taxbilarni bryter ofta ihop på väg till jobbet och skolan och orsakar resenärerna att bli sena. Ibland så tvättar sig inte taxichaufförerna och luktar fruktansvärt illa, ibland är dom också berusade.

Åka buss Det är inte heller så säkert att åka buss eftersom när folk väntar vid hållplatsen kommer tjuvarna tar deras smycken och pengar. Om dom försöker skrika skulle tjuvarna knivhugga dom eftersom dom vet att ingen kommer att göra något.

Kontakta oss gärna för mer information!