KÅKSTADSTUR

Halvdagstur

khayelitsha Kåkstadstur

Om du ska följa med på en enda guidad tur under ditt Sydafrika besök, så är den här turen något vi verkligen rekommenderar. Dom flesta föreställer sig en kåkstad som ett totalt förslummat område, det stämmer till en viss del, men det är i verkligheten ett samhälle i samhället med sin egen ekonomi. Här finns det mesta: skolor, sjukhus, butiker, verkstäder etc. Dom flesta som bor här har i huvudsak sina inkomster från arbeten inne i städerna, pengar som sedan spenderas i kåkstaden.

Khayelitsha daghem
Khayelitsha

khayelitsha

Forts.

Den största kåkstaden i Kapstaden heter Khayelitsha som betyder ”vårat nya hem” på Xhosa-språket i Khayelitsha. Här bor uppskattningsvis 500 000 människor. Man uppskattar att det bor totalt. 1,5 millioner själar i kåkstäder runt Kapstaden med andra ord vi pratar om enorma svårlösta problem.

KHAYELITSHA

Forts.

Vi kör först till Philani-Kliniken, ett projekt som startades av den svenska barnläkaren Ingrid LeRoux för ca. 25 år sedan, där får svarta kvinnor en möjlighet att lära sig att väva och framställa olika batikarbeten, som sedan säljs i en butik. Kvinnorna har också möjlighet att ha sina barn med på ett daghem i anslutning till kliniken.

Khayelitsha
Khayelitsha

KHAYELITSHA

Forts.

Idén med hela projektet är att ge kvinnorna en möjlighet att få en egen inkomst och att barnen får tillgång till läkare och vård. På kliniken plockar vi upp en lokal guide som bor i området och som kommer att visa oss runt. Vi ska också besöka en lokal pub, och kanske vi får möjlighet att komma hem till någon familj. Vi tar en promenad i omgivningarna och besöker den lokala marknaden.

Khayelitsha
Khayelitsha
Khayelitsha
Khayelitsha

Missa inte Livet i Khayelitsha! 


 Kontakta oss gärna för mer information! Vi förbehåller oss rätten att anpassa turen beroende av tid, väder och vind.