Fakta

FAKTA

Om Kapstaden och Sydafrika

Fakta om Sydafrika. En värld i ett land heter det i Sydafrikanska turistbroschyrer och Sydafrika har verkligen allt att erbjuda, böljande grässlätter, ökenlandskap, gröna kullar, bergens dramatiska skönhet och de ljuvliga stränderna. Gautengs rika fyndigheter av guld och diamanter, Kaphalvöns härliga viner och Natals väldiga sockerplantager. Lägg därtill de utmärkta nationalparker med sin rika fauna. Sydafrika är större än Tyskland, Frankrike och Italien tillsammans. Landet har mer vilt levande djurarter än hela Nord-, Sydamerika, Europa och Asien tillsammans. Det har en sjättedel av världens marina djurliv och världens i särklass rikaste växtliv.

Sydafrika

Sydafrika har fler bilar, telefoner, bankomater och industrier än hela den Afrikanska kontinenten tillsammans. BNP är större än Egyptens, Nigerias och Kenyas tillsammans. Landet kontrollerar stora delar av världens diamanthandel med det ledande företaget De Beers Diamonds. Förutom diamanter är landet ledande inom produktion av guld, platina, krom och magnesium. 

Sydafrika har världens största levande däggdjur (elefant), det minsta (shrew, en fingerspetsstorlek), det längsta (giraff), det snabbaste (gepard). Världens tyngsta reptil (leatherback turtle), största antilopen (eland), största fågeln (struts), tyngsta flygande fågeln (Kori Bustard) samt 6 000 spindelarter, 175 skorpionarter och 100 ormarter. 

Sydafrika har 900 fågelarter som motsvarar 10 % av alla jordens arter. 

Sydafrika utgör en mycket vacker del av Afrika, beläget strax söder om tropikerna. Det är stort land, ca tre gånger Sveriges yta. Johannesburg ligger inte långt söder om tropikerna, men dess höjd över havet (ca 1.700 m) och avståndet till kusten gör klimatet behagligt. Befolkning: 43,3 mil. 

Befolkningstätet: 35,4 indb./Km2 

Areal: 1.221.037 Km2 

Huvudstad: Pretoria 

Valuta: ZAR Rand 

Språk: Det är elva officiella språk i Sydafrika. Zulu, xhosa, afrikaans, pedi, engelska, tswana, sotho, tsonga, swati, venda, ndebele. 

Tidsskillnad: + 1 timme 

Visum: Nej

Fungerar Mobilen: Ja

Internetkaféer: Det finns en del internetcaféer i Sydafrika. De flesta ligger i Kapstaden  Durban, Pretoria eller Johannesburg. De flesta internetcaféerna har omkring tio datorer till förfogande och på många ställen ligger en bar eller ett café i anslutning.  Öppettider: Banker har öppet från 9.00 till 15.30 (måndag till fredag) samt från 9.00 till 11.30 (lördag) Butiker har öppet från 8.30 till 17.00 (måndag till fredag) och från 8.30 till 13.00 (lördag). Flera butiker har också öppet på söndagar från 9.00 till 13.00. Kontor har öppet från 8.00 till 13.00 och från 14.00 till 17.00 (måndag till fredag).  Fotografering: Det är fritt fram att fotografera var man vill i Sydafrika. Besöker man religiösa platser bör man dock ta reda på om särskilda regler gäller. Man bör också fråga om lov innan man fotograferar enskilda individer. Vikt och mått: I Sydafrika använder man sig av det metriska systemet 

Electricitet: 220/230 volt AC, 50 Hz Delar av Pretoria har 250 volt 

Dricksvatten: Kranvattenet är fullt dricksbart 

Säkerhet: Siffror som talar om hög kriminalitet i Kapstaden är tyvärr lite missvisande, största delen av brotten sker i dom förslummade kåkstäderna, Det gäller då ofta uppgörelser mellan olika gäng, som då bidrar till en sned statistik. Naturligtvis ska man vara försiktig utan att för den skull bli paranoid. Med ett sunt förnuft är Kapstaden inte farligare än någon annan storstad.

Regionens infrastruktur är, mätt med afrikansk standard, extremt bra och kommunikationerna fungerar. Lägg därtill att landet producerar förnämliga viner och prisnivån över lag är rimlig och man får ett land med goda möjligheter att bli ett stort turistland.

Invånare: 77% svarta, 10% vita (60% av de vita Afrikanerna, är av brittiskt ursprung), 8% blandat ursprung, 2.5% av indiskt eller asiatiskt ursprung. 

Helgdagar: Nyårsdagen, 1 januari Männsikorättsdagen, 21 mars Frihetsdagen, 27 april Arbetarnas internationella dag, 1 maj Ungdomsdagen, 16 juni Kvinnornas nationaldag, 9 augusti Arvets dag, 24 september Försoningsdagen, 16 december Juldagen, 25 december Välviljans dag, 26 december Flytbara helgdagar Familjens dag, i början av april Långfredag, i slutet av mars eller i början av april. 

Handikappade resenärer: På semesterorter och i de större städerna finns det vanligtvis goda faciliteter för handikappade. Men det är inte någon bra idé att åka till nationalparker eller bergsområden om man har ett handikapp, om man inte är flera i en grupp eller har med sig assistent.

Turistbyrå: Cape Town Tourism  Corner of Castle and Burg Street, Castle St, Cape Town 8001,  Sydafrika  +27 21 487 6800