Elefanter blir berusade av Marula frukten

Djur blir berusade

av Marula frukten!

Elefanter blir berusade av Marula Frukt

Kolla in det här - inte många vet detta, men afrikanska elefanter älskar absolut marula frukt som växer vilt i Sydafrika (Intressant nog är det samma frukt som likören, Amarula Cream Liqueur, är tillverkad av!) Tydligen jäser frukten naturligt, så när träden är i säsong samlas elefanterna och blir berusade på de smaskiga frukterna - dom verkar gilla frukten så mycket att dom kommer tillbaka efter mer och mer och...  

Forskare avslöjar myten om att elefanter blir berusade av Marula frukten

Av Philip de Bruyn. Elefanter blir berusade när dom söker efter föda från frukten i marula träden - detta är en pågående myt och saga som har etablerats nu i många år. Elefanter lockas till alkohol, men det är inte möjligt att bli berusad genom att äta Marulas säger en vetenskaplig studie utförd av Steve Morris från Universitetet i Bristol. Han tror berättelser om berusning kan vara resultatet av att humanisera elefanters beteende. Morris använde följande statistik för att beräkna sannolikheten att elefanter blir berusad på Marulas. Den genomsnittliga människas kroppsvikt är 70 kg, medan elefanter väger mellan 5000 och 6000 kg för hanar och 2500 kg till 3000 kg för honor. För att en människa ska bli berusad behöver han konsumera 90 ml av 100 procent etanol.

Amarula, marula frukt

Om detta extrapoleras till elefanter då måste elefanter konsumera 3800ml av 100 procent etanol för att berusad. Etanol är aldrig rent i naturen, och Marulas alkoholhalt är aldrig mer än sju procent, vilket innebär att en elefant ska förbruka 55 liter marula saft för att få motsvarande mängd alkohol.

Om emellertid de olika metaboliska värdena av elefanter och människor beaktas, är de nödvändig med mindre alkohol för att bedöva en elefant. Med hänsyn till den blodvolym av en elefant och deras ämnesomsättning, krävs 1,9 liter ren etanol för att göra en elefant berusad. Detta översätts till 27 liter marula saft. Efter att ha tittat på hur mycket marula saft som behövs, kan antalet Marulas behövas för att producera berusning beräknas. Marula träd producerar cirka 8000 frukter och vikten av en marula är ca 42g. Baserat på det faktum att den genomsnittliga marulan innehåller 22 ml saft, och med det osannolika antagandet att varje marula skulle ha fermenterat att innehålla exakt sju procent alkohol, skulle en elefant måste äta ca 1500 jästa Marulas för att bli berusad.

Elefanter kan konsumera en till två procent av sin kroppsvikt per dag. Således en elefant äter bara Marulas kan äta i ungefär 30 kg Marulas på en dag eller cirka 714 enskilda frukter. Det är mindre än hälften så mycket Marulas som behövs för att producera berusning, och baseras på flera antaganden som sannolikt inte kommer att uppstå i fält. Det har förekommit rapporter om att  elefantens beteende som liknar ett berusat tillstånd, men beräkningarna visar att det är osannolikt bara från att äta Marulas.

Det finns spekulationer om att beteendet kan komma från att äta skalbagge puppor som lever i barken på marula trädet. Dessa puppor har traditionellt använts av San folket att förgifta sina pilspetsar, och om en elefant äter puppor kan det orsaka beteendeförändringar. En annan förklaring är att de konstiga beteenden är oftast rapporterats för elefanthannar, och detta kan bero på att marula är ett uppskattat matobjekt och beteendet är helt enkelt försvaret av livsmedelsresurs.

Det är i alla fall en rolig video!