Välkommen till Vackra Kapstaden
Hout Bay
Sydafrika — South Africa
Vy från Victoria & Alfred Waterfront
Kapstaden "by Night"
Sydafrika — South Africa
Kapstaden — Cape Town
Hout Bay by Night
Kapstaden "by Night"

Vi arrangerar dagsturer-utflykter med svenska turistguider (sightseeing) i Kapstaden, 
gruppresor och safari i Sydafrika — Förmedling av hyrbilar till bra pris!

VinturStadstur Taffelberget m fl. För dagsturer och utflykter arbetar vi med grupper på max 13 personer och målgruppen är i första hand skandinaviska besökare med svensktalande reseguider.

Kapstaden är utan tvekan en av de vackraste städerna i världen, med en blandning av modern och gammal fin arkitektur från de portugisiska, holländska och engelska 
väldena.

Sydafrika är ett land som bjuder på den mest extrema naturskönhet. Det sydafrikanska klimatet är otroligt behagligt och det är ett av de mest fantastiska länder om man vill uppleva Afrikas natur och djurliv. Besök Sydafrika och få en upplevelse för livet. En värld i ett land heter det i Sydafrikanska turistbroschyrer och "South Africa" har verkligen allt att erbjuda, gröna kullar, böljande grässlätter, ökenlandskap, bergens dramatiska skönhet och de ljuvliga kusterna. Gautengs rika fyndigheter av guld och diamanter, Kaphalvöns härliga viner och Natals väldiga sockerplantager. Lägg därtill de utmärkta nationalparkerna med sin rika fauna.

Befolkningen har sitt ursprung i allt från nio traditionella svarta stammar, till europeiska immigranter och muslimska slavar samt indisk arbetskraft, som kom till landet under 1800-talet. Det är inte för inte som landet med denna kulturrikedom kallas regnbågsnationen.

Sydafrika är med sin dramatiska historia och rika natur ett land fyllt av kontraster. Landskapet varierar från halvöken till frodiga vinodlingar, från hav och Stränder till 3000 meter höga berg och från tempererad regnskog till bushmiljö.
 
Landet utgör en mycket vacker del av Afrika, beläget strax söder om tropikerna. Det är stort land, ca tre gånger Sveriges yta. Vackra Kapstaden ligger längst söderut vid kusten, vackert inramat av bergen Devils Peak, Table Mountain (Taffelberget) och Lions Head.

Boende i Kapstaden med omnejd

Bed & Breakfast, hus, stugor och lägenheter till uthyrning i 
Kapstaden, Sydafrika med omnejd

Vi hjälper till att boka hyrbil till bra pris.
 
Vi hjälper er med bokning av boende och safari över hela Sydafrika.

Fish Hoek är en av Kapstadens mest eftertraktade förorter vid havet!

DET BLIR INGET DYRARE ATT BOKA GENOM OSS!!! 

LÄS MER

Safari i Sydafrika

SAFARI kan man göra på en mängd olika sätt från budget till superlyx vad ni än har för budget och önskemål kan vi hjälpa er med förslag och bokningar.

LÄS MER

Dagsturer och Utflykter

Kåkstadstur, Vintur mm

Om du ska följa med på en enda guidad tur under ditt Sydafrika besök, så är den här 
turen något vi verkligen rekommenderar.

LÄS MER

Kirstenbosch Botaniska Trädgård

Kirstenbosch — "The Most Beautiful Garden in Africa"

Den botaniska trädgården ligger vid foten av Taffelberget och här finns ca 9.000 av Sydafrikas 22.000 växtarter. Trädgården är känd för sina många protea-arter. Protean är Sydfrikas nationalblomma. I den vackra trädgården finns mängder av inhemska, mer eller mindre sällsynta växter och även fåglar.


En titt på livet i en av Sydafrikas största kåkstäder

Historien om Khayelitsha

Daghem i KhayelitshaI början av 1980-talet så beslöt apartheid-regeringen att flytta alla "legala" svarta människor från befintliga kåkstäder till en ny kåkstad. Regeringen klassificerade människor som lagliga om de hade bott i området i tio år. Den nya kåkstaden heter Khayelitsha som betyder "Nytt hem".
 
Samtidigt planerade regeringen att flytta alla illegala människor till Transkei, ett hemland som skapats i den östra delen av landet. Folk som bodde i befintliga kåkstäder nära Kapstaden var emot detta drag. En av ledarna i samhället sade att de var tvungna att döda dem först sedan föra kropparna till Khayelitsha, eftersom det var det enda sättet de skulle flytta dit. Strider bröt ut i kåkstäderna mellan regeringen och folket som bodde där. Striderna orsakade folk att flytta till Khayelitsha, säger de tvingats att flytta till Khayelitsha på grund av våldet och att flytta till Khayelitsha inte var deras avsikt. Det var precis vad regeringen ville att de skulle göra.
 
1990 uppskattades befolkningen i Khayelitsha till 450.000 och arbetslösa till 80%. Cirka 14% bodde i små hus, 54 procent i service kåkstäder, och 32 procent i unserviced sådana. Knappast någon hade elektricitet och flesta fick hämta vatten från kranar i området. Social kontroll blev i stort oförändrad genom inofficiella, ej populära valda nämnder. Idag är Khayelitsha hem till en halv miljon människor.
Hus i Khayelitsha
 
Det finns många olika typer av hus i Khayelitsha. Några är permanenta eftersom de är byggda av tegel och andra byggs från bitar av plåt och trä. De flesta människor som lever i Khayelitsha lever i informella hus som kallas "imikhukhu". Dessa hus är inte särskilt bekväma, dom läcker när detregnar, är varma under dagen och kalla på natten.
 
Ett stort problem med kåkstäder är de byggs mycket nära varandra och att bränder sprids mycket snabbt genom ett område. Även om vissa "imikhukhu" får el, så använder de flesta människor fortfarande fotogen och vedspisar, och ljus som belysning.
 
Den nya regeringen har börjat genomföra ett bostadsprogram. Fler Khayelitsha-bor har nu riktiga hus - se bilden i mitten. Även om dessa hus är små (två rum) så läcker de inte och kan byggas ut.
 
Bilden till höger visar en "butik" som säljer byggmaterial
Khayeitsha Khayeitsha Khayelitsha Kåkstad
 
Köpa mat
Det finns inga livsmedelsbutiker i Khayelitsha. Folk köper sin mat och andra förnödenheter från små butiker som kallas Spaza butiker. Dessa butiker ger ett betydande bidrag till Khayelitsha entreprenörers tillväxt.
 
Att köpa frukt och grönsaker
Bilderna visar exempel på där folk bor i en Khayelitsha butik. Frukt och grönsaker är ofta inte färska och kostar mer än i snabbköp. Spaza butiker är också ohygeniska eftersom de inte kontrolleras av hälso-förordningar.
 
Kött butik
Fattiga människor äter vissa delar från fårens mage eller en ko mage. Efter att ha dödat djuret, tvättas tarmarna noga innan de tillagas. De kallar den här typen av kött "upenisi". Dom äter också fårhuvuden. Ett kokt huvudet kallas "smiley". Håret tas bort genom att lägga huvudet på en öppen eld. Efter det tvättas dom och kokas sedan i stora tunnor och skärs i halvor och säljs. Bilden till höger visar ett fårhuvud som tillagats.
Khayelitsha Kåkstad Affär i Khayelitsha Khayelitsha Kåkstad
 
Kreativitet
Khayelitshas Konstnärer designar och gör bl a smycken som sitt leverne. Bilderna visar en av konstnärernas arbeten. Han skulpturer olika djur med murbruk.
Konst i Khayelitsha Konst i Khayelitsha
 
Att få håret fixat
Barberare omvandlar nedlagda transportcontainers till barberarsalonger och hårsalonger. Containrarna ger en billig säker plats för den som vill arbeta. Ägarna drar också in elektricitet till containrarna. Som marknadsföring målar dom olika frisyrer på ytterväggarna.
Hårsalong Barberare i Khayelitsha 
Dom har moderna utrustningar såsom hårtorkar, kammar och varma borstar i sina salonger. De har också hoar med varmt vatten för att tvätta håret i. Township frisersalonger är väl stödda av Khayelitsha-borna som anser att de levererar en bra service.
 
Ta sig fram
Taxi i KhayelitshaEftersom det finns mycket få arbetstillfällen och formella butiker i Khayelitsha så måste folk åka till Kapstadens förorter för arbete och affärer. De använder då taxibilar, bussar och tåg för att resa.
 
Att resa med tåg
Att åka tåg är inte säkert eftersom tjuvar ofta stjäl från resenärerna. De kommer till tågen med vapen och stora knivar och vittjar alla på tåget. Dom tar deras smycken, plånböcker och ibland även deras kläder. Resenärer som vägrar att ge dem sina smycken riskerar att bli knivhuggna. Kvinnor gömmer sina pengar i sina BHn, men tjuvarna vet om detta så dom gömmer i sina trosor i stället genom att lägga det i toalett papper som dom viker ihop och lägger det sedan i sina trosor.
 
Åka taxi
Att åka taxi är också farligt eftersom taxichaufförerna bråkar en hel del. Taxbilarni bryter ofta ihop på väg till jobbet och skolan och orsakar resenärerna att bli sena. Ibland så tvättar sig inte taxichaufförerna och luktar fruktansvärt illa, ibland är dom också berusade.
 
Åka buss
Det är inte heller så säkert att åka buss eftersom när folk väntar vid hållplatsen kommer tjuvarna tar deras smycken och pengar. Om dom försöker skrika skulle tjuvarna knivhugga dom eftersom dom vet att ingen kommer att göra något.
 
Kontakta oss gärna för mer information!