Välkommen till Vackra Kapstaden
Hout Bay
Sydafrika — South Africa
Vy från Victoria & Alfred Waterfront
Kapstaden "by Night"
Sydafrika — South Africa
Kapstaden — Cape Town
Hout Bay by Night
Kapstaden "by Night"

Vi arrangerar dagsturer-utflykter med svenska turistguider (sightseeing) i Kapstaden, 
gruppresor och safari i Sydafrika — Förmedling av hyrbilar till bra pris!

VinturStadstur Taffelberget m fl. För dagsturer och utflykter arbetar vi med grupper på max 13 personer och målgruppen är i första hand skandinaviska besökare med svensktalande reseguider.

Kapstaden är utan tvekan en av de vackraste städerna i världen, med en blandning av modern och gammal fin arkitektur från de portugisiska, holländska och engelska 
väldena.

Sydafrika är ett land som bjuder på den mest extrema naturskönhet. Det sydafrikanska klimatet är otroligt behagligt och det är ett av de mest fantastiska länder om man vill uppleva Afrikas natur och djurliv. Besök Sydafrika och få en upplevelse för livet. En värld i ett land heter det i Sydafrikanska turistbroschyrer och "South Africa" har verkligen allt att erbjuda, gröna kullar, böljande grässlätter, ökenlandskap, bergens dramatiska skönhet och de ljuvliga kusterna. Gautengs rika fyndigheter av guld och diamanter, Kaphalvöns härliga viner och Natals väldiga sockerplantager. Lägg därtill de utmärkta nationalparkerna med sin rika fauna.

Befolkningen har sitt ursprung i allt från nio traditionella svarta stammar, till europeiska immigranter och muslimska slavar samt indisk arbetskraft, som kom till landet under 1800-talet. Det är inte för inte som landet med denna kulturrikedom kallas regnbågsnationen.

Sydafrika är med sin dramatiska historia och rika natur ett land fyllt av kontraster. Landskapet varierar från halvöken till frodiga vinodlingar, från hav och Stränder till 3000 meter höga berg och från tempererad regnskog till bushmiljö.
 
Landet utgör en mycket vacker del av Afrika, beläget strax söder om tropikerna. Det är stort land, ca tre gånger Sveriges yta. Vackra Kapstaden ligger längst söderut vid kusten, vackert inramat av bergen Devils Peak, Table Mountain (Taffelberget) och Lions Head.

Boende i Kapstaden med omnejd

Bed & Breakfast, hus, stugor och lägenheter till uthyrning i 
Kapstaden, Sydafrika med omnejd

Vi hjälper till att boka hyrbil till bra pris.
 
Vi hjälper er med bokning av boende och safari över hela Sydafrika.

Fish Hoek är en av Kapstadens mest eftertraktade förorter vid havet!

DET BLIR INGET DYRARE ATT BOKA GENOM OSS!!! 

LÄS MER

Safari i Sydafrika

SAFARI kan man göra på en mängd olika sätt från budget till superlyx vad ni än har för budget och önskemål kan vi hjälpa er med förslag och bokningar.

LÄS MER

Dagsturer och Utflykter

Kåkstadstur, Vintur mm

Om du ska följa med på en enda guidad tur under ditt Sydafrika besök, så är den här 
turen något vi verkligen rekommenderar.

LÄS MER

Kirstenbosch Botaniska Trädgård

Kirstenbosch — "The Most Beautiful Garden in Africa"

Den botaniska trädgården ligger vid foten av Taffelberget och här finns ca 9.000 av Sydafrikas 22.000 växtarter. Trädgården är känd för sina många protea-arter. Protean är Sydfrikas nationalblomma. I den vackra trädgården finns mängder av inhemska, mer eller mindre sällsynta växter och även fåglar.


Djur blir berusade på marula frukten! 

Kolla in det här - inte många vet detta, men afrikanska elefanter älskar absolut marula frukt som växer vilt i Sydafrika (Intressant nog är det samma frukt som likören, Amarula Cream Liqueur, är tillverkad av!) Tydligen jäser frukten naturligt, så när träden är i säsong samlas elefanterna och blir berusade på de smaskiga frukterna - dom verkar gilla frukten så mycket att dom kommer tillbaka efter mer och mer och...  

(Det är möjligt att den här video inte kan spelas på en iPad)

Forskare avslöjar myten om att elefanter blir berusade av Marula frukten

Av Philip de BruynAmarulaElefanter blir berusade när dom söker efter föda från frukten i marula träden - detta är en pågående myt och saga som har etablerats nu i många år. Elefanter lockas till alkohol, men det är inte möjligt att bli berusad genom att äta Marulas säger en vetenskaplig studie utförd av Steve Morris från Universitetet i Bristol. Han tror berättelser om berusning kan vara resultatet av att humanisera elefanters beteende.

Morris använde följande statistik för att beräkna sannolikheten att elefanter blir berusad på Marulas. Den genomsnittliga människas kroppsvikt är 70 kg, medan elefanter väger mellan 5000 och 6000 kg för hanar och 2500 kg till 3000 kg för honor. För att en människa ska bli berusad behöver han konsumera 90 ml av 100 procent etanol.

Om detta extrapoleras till elefanter då måste elefanter konsumera 3800ml av 100 procent etanol för att berusad. Etanol är aldrig rent i naturen, och Marulas alkoholhalt är aldrig mer än sju procent, vilket innebär att en elefant ska förbruka 55 liter marula saft för att få motsvarande mängd alkohol.

Om emellertid de olika metaboliska värdena av elefanter och människor beaktas, är de nödvändig med mindre alkohol för att bedöva en elefant. Med hänsyn till den blodvolym av en elefant och deras ämnesomsättning, krävs 1,9 liter ren etanol för att göra en elefant berusad.

Detta översätts till 27 liter marula saft. Efter att ha tittat på hur mycket marula saft som behövs, kan antalet Marulas behövas för att producera berusning beräknas. Marula träd producerar cirka 8000 frukter och vikten av en marula är ca 42g. Baserat på det faktum att den genomsnittliga marulan innehåller 22 ml saft, och med det osannolika antagandet att varje marula skulle ha fermenterat att innehålla exakt sju procent alkohol, skulle en elefant måste äta ca 1500 jästa Marulas för att bli berusad.

Elefanter kan konsumera en till två procent av sin kroppsvikt per dag. Således en elefant äter bara Marulas kan äta i ungefär 30 kg Marulas på en dag eller cirka 714 enskilda frukter. Det är mindre än hälften så mycket Marulas som behövs för att producera berusning, och baseras på flera antaganden som sannolikt inte kommer att uppstå i fält. Det har förekommit rapporter om att  elefantens beteende som liknar ett berusat tillstånd, men beräkningarna visar att det är osannolikt bara från att äta Marulas.

Det finns spekulationer om att beteendet kan komma från att äta skalbagge puppor som lever i barken på marula trädet. Dessa puppor har traditionellt använts av San folket att förgifta sina pilspetsar, och om en elefant äter puppor kan det orsaka beteendeförändringar. En annan förklaring är att de konstiga beteenden är oftast rapporterats för elefanthannar, och detta kan bero på att marula är ett uppskattat matobjekt och beteendet är helt enkelt försvaret av livsmedelsresurs.

Det är i alla fall en rolig video!