Välkommen till Vackra Kapstaden i Sydafrika!

Facebook

Valutaomvandlare

Djur blir berusade på marula frukten! 

Kolla in det här - inte många vet detta, men afrikanska elefanter älskar absolut marula frukt som växer vilt i Sydafrika (Intressant nog är det samma frukt som likören, Amarula Cream Liqueur, är tillverkad av!) Tydligen jäser frukten naturligt, så när träden är i säsong samlas elefanterna och blir berusade på de smaskiga frukterna - dom verkar gilla frukten så mycket att dom kommer tillbaka efter mer och mer och...  

(Det är möjligt att den här video inte kan spelas på en iPad)

Forskare avslöjar myten om att elefanter blir berusade av Marula frukten

Av Philip de BruynAmarulaElefanter blir berusade när dom söker efter föda från frukten i marula träden - detta är en pågående myt och saga som har etablerats nu i många år. Elefanter lockas till alkohol, men det är inte möjligt att bli berusad genom att äta Marulas säger en vetenskaplig studie utförd av Steve Morris från Universitetet i Bristol. Han tror berättelser om berusning kan vara resultatet av att humanisera elefanters beteende.

Morris använde följande statistik för att beräkna sannolikheten att elefanter blir berusad på Marulas. Den genomsnittliga människas kroppsvikt är 70 kg, medan elefanter väger mellan 5000 och 6000 kg för hanar och 2500 kg till 3000 kg för honor. För att en människa ska bli berusad behöver han konsumera 90 ml av 100 procent etanol.

Om detta extrapoleras till elefanter då måste elefanter konsumera 3800ml av 100 procent etanol för att berusad. Etanol är aldrig rent i naturen, och Marulas alkoholhalt är aldrig mer än sju procent, vilket innebär att en elefant ska förbruka 55 liter marula saft för att få motsvarande mängd alkohol.

Om emellertid de olika metaboliska värdena av elefanter och människor beaktas, är de nödvändig med mindre alkohol för att bedöva en elefant. Med hänsyn till den blodvolym av en elefant och deras ämnesomsättning, krävs 1,9 liter ren etanol för att göra en elefant berusad.

Detta översätts till 27 liter marula saft. Efter att ha tittat på hur mycket marula saft som behövs, kan antalet Marulas behövas för att producera berusning beräknas. Marula träd producerar cirka 8000 frukter och vikten av en marula är ca 42g. Baserat på det faktum att den genomsnittliga marulan innehåller 22 ml saft, och med det osannolika antagandet att varje marula skulle ha fermenterat att innehålla exakt sju procent alkohol, skulle en elefant måste äta ca 1500 jästa Marulas för att bli berusad.

Elefanter kan konsumera en till två procent av sin kroppsvikt per dag. Således en elefant äter bara Marulas kan äta i ungefär 30 kg Marulas på en dag eller cirka 714 enskilda frukter. Det är mindre än hälften så mycket Marulas som behövs för att producera berusning, och baseras på flera antaganden som sannolikt inte kommer att uppstå i fält. Det har förekommit rapporter om att  elefantens beteende som liknar ett berusat tillstånd, men beräkningarna visar att det är osannolikt bara från att äta Marulas.

Det finns spekulationer om att beteendet kan komma från att äta skalbagge puppor som lever i barken på marula trädet. Dessa puppor har traditionellt använts av San folket att förgifta sina pilspetsar, och om en elefant äter puppor kan det orsaka beteendeförändringar. En annan förklaring är att de konstiga beteenden är oftast rapporterats för elefanthannar, och detta kan bero på att marula är ett uppskattat matobjekt och beteendet är helt enkelt försvaret av livsmedelsresurs.

Det är i alla fall en rolig video!

 

Mfuwe Lodge Elefanter i Zambia

Elefanterna marscherar genom hotellets lobby efter det att det byggdes på deras vandring spår!

Detta är INTE från Sydafrika, men det är trevlig information - Missa inte videon längst ner på sidan!

Mfuwe Lodge i Zambia råkar ha byggts intill en mango lund som en familj elefanter alltid besöker när frukten mognar. När de återvände ett år och fann lyxboende i vägen, då gick dom helt enkelt igenom lobbyn för att nå sin älskade mango lund.

Djuren kommer i par. Personal och besökare har vant sig vid elefanternas improviserade promenader genom lobbyn. Nu kommer familjegruppen, under ledning av matriark Wonky Tusk, tillbaka varje november och stannar i fyra till sex veckor för att frossa på mangos - upp till fyra gånger om dagen. Andy Hogg, 44, lodgens direktör, har bott i South Luangwa National Park sedan 1982. Men under alla sina år att hantera vilda djur har han aldrig har sett en sådan intim interaktion mellan människor och vilda djur. "Det här är den enda platsen i världen där elefanterna fritt kan komma så nära människor", säger Andy. "Elefanterna börjar komma igenom baslägret i slutet av november varje år för att äta mogna mango från våra träd."

Mfuwe Elefanter Mfuwe Elefanter

Elefanthjorden på 10 elefanter lever i den 5.000 kvadratkilometer stora nationalparken, och leds till lodgen varje dag av Wonky Tusk. Hotellet byggdes direkt i vägen för elefanternas väg till en av sina favoriträtter... Mango. 

"Det mest intressanta med dessa vilda djur", förklarar Andy, "är att detta är den enda hjord som kommer igenom, och dom kommer och går som dom vill.

Mfuwe Elefanter Mfuwe Elefanter

Mfuwe Lodge består av sju läger och baslägret där elefanterna går igenom. De 150 anställa, och ledningen av lodgen rapporterar att det inte har förekommit några incidenter med de vilda elefanterna hittills. "Elefanterna kan komma rimligt nära till personalen, som ni kan se på bilderna av elefanterna nära receptionen," förklarar Andy. "Men vi tillåter inte gästerna att komma för nära."

Mfuwe Elefanter Mfuwe Elefanter

"Gästerna kan stå i lobbyn, men bara så länge det finns en barriär mellan elefanter och gäster," tillade han.

"Elefanterna är inte aggressiva, men man ska inte fresta dom. Det är elefanternas val att vara här och de har kommit hit de senaste tio åren. Det finns andra vilda mangoträd i närheten, men dom föredrar våra. Lodgen var omedvetet byggd på "deras väg"," säger Andy," så vi hade ingen aning om dom skulle komma. Det var inte ett design fel, vi visste bara inte. Lodgen byggdes och elefanterna började gå rakt igenom lobbyn."

"Vi håller folk på säkert avstånd, men låter dom tillräckligt nära för att se vad som pågår. Det är fortfarande vilda och farliga djur, så det måste finnas tillräckligt med tid för människor att komma undan."

Lodgen ligger i ett idyllisk nationellt parklandskap. Naturligtvis blir lodgen mer upptagen av både elefanter och gäster under november." Vi tycker att vi får fler människor som besöker oss under elefant migrationen på grund av den unika upplevelsen av att vara så nära vilda djur i en ovanlig miljö", säger Andy. "Men som sagt det är ett helt naturligt fenomen, att elefanterna kommer hit av sig själva. Det är verkligen en sällsynt men magnifik syn."

Mfuwe Lodge Elefant Video

Här är en annan bra Mfuwe Lodge Elefant Video att titta på!

Elefantunge attackerad av krokodil i Krugerparken, Sydafrika

En elefantunge räddades av sin hjord efter att ha fångats i gapet på en krokodil

Elefant

 

Scenen fångades av amatörfotografen Johan Opperman när han tar bilder av en familj av afrikanska bush elefanter som betar vid ett vattenhål och för att svalka sig.

Under ett vakande öga av sin familj, tar den unga elefanten sig till kanten av vattenhålet för att dricka vatten.

Men en krokodil kastar sig på ungen, i hopp om att döda den, genom att låsa sina käkar runt dess snabel.

När elefanthjorden hörde ungens nödrop skrämde de bort krokodilen genom trumpetande och att stampa runt. Efter attacken stannade hjorden med den ungen.

Elefanter

När hjorden beslutade allt var bra, korsade de dammen tillsammans, bara några meter från där krokodilen hade gömt sig. Mr Opperman, från Pretoria, Sydafrika fångade detta otroliga ögonblick medan han var på en dagstur i landets Kruger National Park.

Elefanter

38-åringen sa: "Elefanterna var bara och betade i området, för att dricka vatten och att kyla ner sig - typiskt elefant beteende .

"Krokodilen tog tag i elefantungen och gjorde ett försök att döda - den hoppades på en trevlig lunch med elefant på menyn. Jag hört från ett par experter att detta är dock mycket sällsynt, och att krokodiler normalt inte försöka fånga elefanter.”

"När krokodilen fick tag i elefantungen, blev hela hjorden galna, sprang runt och trumpetande, och fortsatte sedan att komma till undsättning av elefantungen. Efter den räddats, stannade alla elefanter i hjorden runt ungen för att se till att allt var okej.” "De som kom till undsättning var troligen kvinnor, särskilt den kvinnliga matriarken”.

 

"Jag förstod inte exakt vad jag lyckades fånga på film tills jag kom till min semesterort den natten och tittade igenom bilderna på min dator." Skärmen på digitala kameror är inte den bästa och gjorde det svårt att se detaljerna av vad fångats.

 

"När “äventyret” började, började jag precis klicka på ett typisk amatörsätt, i hopp om att få åtminstone något . "Det var en överraskning att senare se på den större dataskärmen att jag lyckades faktiskt få en bild av krokodilen dra i elefantens snabel."

Elefant

 

Photo: Johan Opperman/Solent News

Sök Kapstaden

Kontakta Oss

Telefon:

I Sverige: 08-5197 0339

I Sydafrika: 072-147 2784

E-post:

 info @ kapstaden.com

Besökare Nu

Vi har 128 besökare och inga medlemmar online

Facebook

Gilla oss på Facebook

Dela Gärna